Jesteś tutaj: Start Baza wiedzy Żywienie Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Żłobku Miejskim w Dębicy
1. Żłobek Miejski w Dębicy posiada własną kuchnię z pełnym zapleczem
2. Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP
3. Jadłospisy układane są dekadowo, z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych dotyczących zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków
4. W żłobku realizowane są diety podstawowe dostosowane do wieku dzieci oraz diety eliminacyjne
5. Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu zaświadczenie od lekarza który określa rodzaj diety oraz wykaz produktów wskazanych i przeciwwskazanych
6. Produkty zastępcze ( np. mleko ) przeznaczone do realizacji diety, rodzice kupują na receptę w aptece, na fakturę dla żłobka, a następnie otrzymują zwrot gotówki za dany produkt. Ilość i częstotliwość zakupu ustalają z intendentką żłobka.
7. Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych tylko na prośbę rodziców
8. W żłobku kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe poprzez:
- stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym harmonogramem dnia
- urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis
- brak podjadania między posiłkami
- właściwe podejście praktyczno-psychologiczne do konsumpcji posiłków (dzieci nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane)
- właściwą kulturę spożywania posiłków – swoboda, przyjazna atmosfera; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwanie się łyżeczka
- spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie rówieśników
- eliminacja podaży słodyczy (cukierków, czekolad, batonów)
- kształtowanie nawyku mycia rączek przed posiłkiem